Viadat

Optimalisatie van magazijnbeheer met LMS

Situatie  

In 2022 leidde 4SCM het ontwerp en de implementatie voor een magazijn dat zich voornamelijk bezighoudt met lange materialen. Het bestaande magazijn was in eerste instantie ontworpen voor standaardpallets, maar er was behoefte aan een oplossing om materialen tot 6 meter lang op te slaan, met dynamische mogelijkheden binnen deze lengtevariatie. Dit vereiste aanpassingen in zowel de fysieke infrastructuur als de software.

 

Rol

Als hoofdconsultant voor het LMS-project waren we verantwoordelijk voor het ontwerpen en implementeren van oplossingen die voldeden aan zowel de operationele als de technische eisen van de klant.

 

Aanpak

We begonnen met het identificeren van de behoeften van de klant en het uitvoeren van een grondige analyse van hun magazijnprocessen. Vervolgens hebben we een oplossing op maat ontworpen: gebruikmakend van specifieke functionaliteiten die van toepassing zijn op de opslag van lange materialen.

Een van de grootste uitdagingen was het dynamisch omgaan met de verschillende lengtes van de materialen. Hiervoor implementeerden we een uniek principe binnen SAP EWM, genaamd ‘storage bin sectioning’, waarbij elke opslaglocatie kon worden opgesplitst in subsecties afhankelijk van de ingevoerde lengte van het materiaal. Dit zorgde voor een optimaal gebruik van de beschikbare ruimte en een soepele werking.

Daarnaast integreerden we het systeem via interfaces met bestaande apparatuur, zoals de reachtrucks van leverancier Hubtex, om een naadloze connectiviteit tussen de verschillende systemen te garanderen. Dit vereiste intensieve samenwerking en coördinatie met alle betrokken partijen.

 

Resultaat

Dankzij de implementatie van het LMS zijn de magazijnprocessen aanzienlijk geoptimaliseerd. Operators kunnen nu efficiënter werken en de ruimte wordt optimaal benut. Fouten in het pickproces zijn geminimaliseerd dankzij de nauwkeurige positionering van materialen en heftrucks. Via interfaces worden de heftrucks automatisch naar de juiste locatie geleid en worden de vorken op de juiste ‘sub’-locatie gepositioneerd.

 

Algemene betekenis  

Het is belangrijk om te zeggen dat het LMS niet alleen de inkomende en uitgaande processen van materialen optimaliseert, maar ook nauw geïntegreerd is met andere bedrijfsprocessen, zoals productie en retouren. Hierdoor ontstaat een geïntegreerd systeem dat de algehele operationele efficiëntie verbetert en de klanttevredenheid verhoogt.  

De samenwerking tussen verschillende belanghebbenden, zowel intern als extern, waren cruciaal voor het succes van het project. Door nauwe samenwerking en duidelijke communicatie waren we in staat om een oplossing te bieden, die voldoet aan de specifieke behoeften van de klant en tegelijkertijd toekomstbestendig is.