In deze klantcase benadrukken we hoe 4SCM heeft bijgedragen aan de optimalisatie van magazijnbeheer door middel van LMS.
In 2022 leidde 4SCM het ontwerp en de implementatie voor een magazijn dat zich voornamelijk bezighoudt met lange materialen tot wel 6 meter. Het bestaande magazijn was in eerste instantie ontworpen voor standaardpallets, maar er was behoefte aan een oplossing om materialen tot 6 meter lang op te slaan, met dynamische mogelijkheden binnen deze lengtevariatie. Dit vereiste aanpassingen in zowel de fysieke infrastructuur als de software.
Als hoofdconsultant voor het project waren we verantwoordelijk voor het ontwerpen en implementeren van oplossingen die voldeden aan zowel de operationele als de technische eisen van de klant.
We begonnen met het identificeren van de behoeften van de klant en het uitvoeren van een grondige analyse van hun magazijnprocessen. Vervolgens hebben we een oplossing op maat ontworpen: gebruikmakend van specifieke functionaliteiten die van toepassing zijn op de opslag van lange materialen.
We adviseerden om opslaglocaties op te delen in secties, omdat dit helpt om de opslagcapaciteit optimaal te benutten. Afhankelijk van de producten die worden opgeslagen, verdeelt het systeem een locatie in sublocaties. Bijvoorbeeld: in één opslaglocatie past een bundel van 6 meter, twee bundels van 3 meter of drie bundels van 2 meter. Dit optimaliseert niet alleen de ruimte, maar verhoogt ook de veiligheid en efficiëntie in het magazijn.
Een belangrijk kenmerk van dit project? De integratie van gespecialiseerde reachtrucks. Deze trucks zijn gekoppeld aan het RF-framework in SAP EWM, zodat ze materialen nauwkeurig naar hun locatie kunnen verplaatsen en semi-autonoom kunnen positioneren. Dit minimaliseert de kans op schade en verhoogt de veiligheid bij het hanteren van lange en brede materialen van 6 meter. Hierdoor kunnen medewerkers complexe ladingen veilig en efficiënt verplaatsen.
Deze aanpak combineert het SAP-ecosysteem met een visie op logistiek met impact. We zijn trots op de oplossing die we hebben gerealiseerd, waarmee we de operationele efficiëntie verhogen, pickfouten minimaliseren en een naadloze materiaalverwerking richting productie ondersteunen. Met veiligheid als topprioriteit resulteerde dit in een goed georganiseerd, hoog presterend magazijn dat perfect aansluit op de behoeften van de klant.
Dankzij deze implementatie zijn de magazijnprocessen aanzienlijk geoptimaliseerd. Operators kunnen nu efficiënter werken en de ruimte wordt optimaal benut. Fouten in het pickproces zijn geminimaliseerd dankzij de nauwkeurige positionering van materialen en heftrucks. Via interfaces worden de heftrucks automatisch naar de juiste locatie geleid en worden de vorken op de juiste ‘sub’-locatie gepositioneerd.
Het is belangrijk om te zeggen dat het LMS niet alleen de inkomende en uitgaande processen van materialen optimaliseert, maar ook nauw geïntegreerd is met andere bedrijfsprocessen, zoals productie en retouren. Hierdoor ontstaat een geïntegreerd systeem dat de algehele operationele efficiëntie verbetert en de klanttevredenheid verhoogt.
De samenwerking tussen verschillende belanghebbenden, zowel intern als extern, waren cruciaal voor het succes van het project. Door nauwe samenwerking en duidelijke communicatie waren we in staat om een oplossing te bieden, die voldoet aan de specifieke behoeften van de klant en tegelijkertijd toekomstbestendig is.